Principala / Главная

воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Despre filmul “Adevărul despre 7 aprilie”, Morari și Baghirov, NIT și comuniștii

  O surpriză sub formă de un nou film-investigație dedicat evenimentelor din “7 aprilie 2009″ – o revoltă înscenată ce a făcut victime printre tineri inocenți, nemulțumiți din naivitate sau din convingeri ferme de regimul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.  Un filmuleț fără autor (vezi FILMUL MAI JOS), adică cu autor dar care se teme sau nu vrea să își divulge numele și vocea reală. Dar chiar și fiind un produs mediatic anonim, acesta a reușit să atragă atenția publicului însetat de noi detalii despre misteriosul  ”7 aprilie 2009″.

Morari – în trecut eroină, în prezent inculpată

După trei ani de revolta anti-comunistă, înscenată, dar cu mulți actori nevinovați manipulați și atrași involuntar într-un joc politic străin, avem puse pe tapet numele altor persoane, care se fac vinovate de cele întâmplate atunci. Un nume am menționat ieri, până la apariția filmului anonim. Este vorba despre Natalia Morari (Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare?), cea care a jucat unul din rolurile centrale, deși deghizată în eroină, după cum ne spune și filmulețul dat, accesibil pe Youtube după mai multe ore de la apariația lui pe Unimedia și ProTV Chișinău. Doamna prezentatoare de la PublikaTV nu a reușit să răspundă la întrebările revendicate în articol. Spre exemplu, de ce dânsa a fost iertată de Moscova și acum se bucură de un acces nestingherit pe teritoriul Rusiei, confruntându-se cu interdicții și imagine negativă până la evenimentele din 7 aprilie 2009?

Baghirov un blogger rus, devenit popular în RM

Un alt personaj este enigmaticul și bădaranul bloggerul Baghirov, care consideră Republica Moldova o gubernie rusească din care poate ieși și intra, atunci când îi poftește inima. Acest personaj a culminat topul știrilor din țară și a demonstrat caracterul provincial puternic al surselor media, autorităților și a țării în întregime. Dacă o țara întreagă discută aprins despre un blogger din eșalanoul secund din Rusia, înseamnă că lucrurile merg prost, într-o direcție greșită, doarece agenda publică trebuie să fie încărcată cu subiecte cu adevărat vitale pentru cetățenii simpli. De acord, Baghirov nu este un personaj simplu, ci din contra cotroversat, dar la el trebuie să se gândească organele de poliție și cele centrale, care ar trebuie să se autosesizeze în sfârșit. Dacă tot țara s-a făcut de râs cu acest blogger rus, atunci nu trebuie să existe vreo doză de rușine de a cere autorităților ruse extrădarea și judecarea lui în RM, pentru complicitate și co-organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Cu certitudine, în Rusia vor râde și vor spune că cetățenii ruși sunt sub protecția statului. Însă se poate de urmat exemplul Marii Britanii care a solicitat Moscovei transmiterea lui Andrei Lugavoi acuzat probat în moartea ex-colaboratorului serviciilor secrete Aleksandr Litvinenko. Dar până la acest moment mai este mult, iar autoritățile nu se vor încumeta să facă acest lucru până când nu vor avea mâinile dezlegate, prin apartenența la UE, fie și NATO. Trebuie să ne amintim însă că fostele republici-sovietice-surori – Țările Baltice au căpătat curaj și forță în voce față de Moscova, doar după ce s-au alăturat celor două blocuri. Cu toate acestea, în loc să fie catalogat și ridicat la nivel de “agent 007″, Baghirov trebuie banalizat și analizat în calitate de infractor, ce dispune de pile în cadrul autorităților moldovenești. Numele lui trebuie să aibă semnificație în dosare și ancheta de urmărire penală, dar nicidecum nu pentru opinia publică și posturile TV din țară, unele dintre care se fac complice la evadarea lui.

Tkaciuk, și iarăși despre Natalia Morari

Mark Tkaciuk a fost și rămâne un individ odios, care l-a manipulat și continuă să o facă cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, intrat într-o capcană din care nu va putea ieși ușor, decât numai dacă nu va fi ajutat de organele de urmărire penală. Dar pentru că filmul prezentat  astăzi este anonim, va fi mai greu ca Tkaciuk și gașca lui să fie atrasă la răspundere. Or, se va spune simplu că filmul este o defăimare, o denigrare, montată pentru a se răfui cu comuniștii, care pe 7 aprilie au rezistat așa-numitei lovituri de stat aranjată de România. Totuși, sfetnicul lui Voronin poate figura în calitate de martor, iar Procuratura Generală este mai mult decât obligată să reia dosarul 7 aprilie, incluzând noi nume, personaje și probe. Dar pe baza unui filmuleț ANONIM, încercările autorităților vor fi zădarnice, iar rezultatul va fi practic nul. Comuniștii și alți implicați, inclusiv cei care astăzi participă, ba chiar și moderează emisiuni, trebuie tratați ca atare, iar o nouă Comisie specială pentru investigarea repetată, aprofundată și definitivă a evenimentelor din 7 aprilie trebuie înfiinațată fără întârziere. Aici însă se impune o întrebare logică: Dacă Baghirov a reușit să evadeze din țară, Morari moderează liniștit o emisiune, iar comuniștii se plimbă și instigă populația la ură interetnică și de altă natură, toate în perioada AIE-2, atunci cum va fi posibilă o anchetă obiectivă și exhaustivă cu privire la 7 aprilie 2009?  Oare este pisibilă o Comisiei funcțională și eficientă în condițiile unor pilele și complici ai acestor personaje, ce se regăsesc în actuala guvernare? La moment, nu putem avea această siguranță, mai ales că anumite dubii în acest sens au fost confirmate din neatenție, greșeală sau onestitate, de către Președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase, dar și de avocatul Vitalie Nagacevschi.

Însă, nu toți sus-pușii din cadrul Alianței au teama de a nu fi dezvăluite careva tangențe sau legături cu personajele invocate, altfel, nu ar fi permis difuzarea unui film unde apare în vizor Natalia Morari, care a revenit la PublikaTV după ce televiziunea a intrat în conexiune cu compania Alcazar, unde figurează și Chiril Lucinschi, deputat PLDM. Lucrurile sunt deocamdată foarte încurcate, dar cred că cineva încearcă să șteargă urmele, căci nu în zadar a fost ridicată interdicția de a intra  pe teritoriul Rusiei pentru Natalia Morari înainte de aparația acestui film, care divulgă esența persoanei jurnalistei, fals popularizată drept eroina pricipală a “revoluției 7 aprilie”.

PCRM-ul peNIT

Într-un articol recent (“NIT-ul demontat, ce urmează?”), constatasem o serie de motive care au stat la baza retragerii licenței NIT. Dar mai este unul despre care vorbim acum și anume că PCRM a fost lăsat fără de NIT  în ajunul difuzării acestui film. De ce? Pentru că începând cu 3 ani în urmă și în mod regulat până în 2012, telespectatorii acestui post deveneau victimele unei manipulări și dezinformări, ce prezentau pe pașnicii protestari în rând cu provocatorii, trimiși de Tkaciuk, alte forțe necunoscute sau veniți de bunăvoie, iar protestele împotriva fraudării alegerilor fiind explicate drept tentativa unei lovituri de stat puse la cale de partidele actualmente la guvernare, la comanda Bucureștiului. Acum, însă comuniștii nu se pot justifica, fiind decapitați de un canal TV propagandistic atât de eficient în trecut.

Adevărul despre  ”Adevărul despre 7 aprilie”

Trebuie să recunoaștem cu toții că deși filmul “Adevărul despre 7 aprilie” aduce multe detalii inedite, acesta nu trebuie tratat ca adevărul absolut.
   Primo, acesta a fost realizat sub anonimat, la fel după cum a și fost expediat. Respectiv, realizatorii nu sunt cunoscuți și nu pot fi verificați și chestionați în privința probelor oferite.
   Secundo, în film nu este prezent numele și nici poze cu Vlad Filat, ceea ce creează anumite dubii în privința caracterului echidistant și scopului urmărit de autorii investigației. Fie că este vorba despre un filmuleț co-producție Vlad Filat&co. Sau poate totuși acest politician prezent activ în fața prostestarilor, pe 6-7 aprilie 2009, a fost scăpat din vedere accidental de realizatorii produsului mediatic?!

În loc de concluzie…

Cât de inventive nu ar fi partidele politice de la guvernare sau din opoziție, dar oamenii vor cere și vor căuta adevărul despre 7 aprilie 2009, cu tragerea la răspundere a întregului lanț de persoane și nu doar a unor “țapi ispășitori”. De aceea, le recomandăm să se concentreze pe continuarea anchetei, depistarea și pedepsirea celor vinovați.  Practica “hollywoodiană” perputează confuzia și dezinformarea cetățenilor cu privire la 7 aprilie 2009, de aceea, politicienii trebuie să revină la activități serioase, care să le ridice cât mai repede încrederea din partea populației cuprinse de anxietate.
   Vizionați filmulețul pentru a vă convinge:


Observator politic – DEnis CEnuşa
Preluat de UNION, Vocea Basarabiei

Комментариев нет: